Hem Rasen Special Utställning Uppfödare SPIK Lure Coursing, Spår mm Foton
Viltspår Lure Race

Lure-Race med Podenco Ibicenco

Podencon av idag är en trevlig, social och exteriört elegant hund. Dess starka egenskaper syn, lukt, hörsel samt en oemotståndlig lust att jaga allt som flyr undan (från älg till möss) har gjort att den använts i 5000 år utan att nämnvärt förändras.

Att vara Podenco ägare idag är ett privilegium och man behöver inte vara en rutinerad hundmänniska för att berika sin fritid/hobby. Det Podencon används mest till här i Skandinavien är utställning, där hela dess elegans kommer till sin rätt. Detta är en aktivitet som snabbt ger utdelning då konkurrensen är låg och kvalitén på våra Podencos är hög.

Att följa med på jogging rundor och långpromenader är en självklarhet då detta stimulerar hela hunden. Lure-Race (simulerad harjakt) är ett annat exempel på stimulans där haren i detta fall är några plastremsor eller en plastpåse som knyts fast i ändan på ett snöre som kan vara över tusen meter långt.

                       

Det tilltänkta bytet dras av en elmotor i hög fart så att man får det att likna en hare på flykt på stora fält, där trissor är uppsatta som snöret dras emellan. Fördelen med denna träningsform är att det inte finns några staket som begränsar vägval utan hunden måste aktivt tänka för att jaga smart. På en rundbana däremot styrs hunden att springa en bestämd väg och en hund som hamnar på efterkälken är av förståeliga skäl inte med i matchen. I Lure Race kommer självklart en hund som kommer efter att gena eller genskjuta och på detta vis vara aktiv hela vägen.

När man tränar Lure Race kan man släppa två eller flera hundar och se hur dessa kommer att samarbeta för att nå eller ta fatt påsen. Samarbete, jaktlust samt kondition är viktigt för en L-R hund. Farten är inte så avgörande då banan har en massa svängar utan uthållighet vinner i längden. L-R hundar ”låser” så att säga radarn på sitt jaktbyte, i detta fall en påse, och det har hänt att en riktig hare tryckt på fältet för att sen springa upp när jakten på påsen är i full gång. Hundarna kan titta till på den riktiga haren men fortsätter sin jakt på påsen.

Detta är så nära det ursprungliga användnings området man kan komma och genom att stimulera den talang som tagit dem hela vägen genom årtusenden till dags datum så blir behållningen än större.

 

SPIK SPONSRAS AV

primadog_logo_black.png


Moisen Design

DOTTED DRAWINGGRANNGÅRDENAgria_djurforsakring.png.


Foksam-Logotype.jpg


FODAX

IN ENGLISH

IN ENGLISH

IN ENGLISH

 

AT_Lure_Race_storbild_20121119074238nyhet.jpg

SPIKs Lure Race i Alingsås Tidning! Läs hela artikeln här

SPIK Specialutställning 2023


SPIK Special 20 års Jubileum:   

Ursand Camping - Vänersborg
Lördag 3 juni 2023
Söndag 4 juni 2023


SPIK

spikslya@gmail.com
pg 122 58 72 - 9
medlemsansökan