Hem Rasen Special Utställning Uppfödare SPIK Lure Coursing, Spår mm Foton
Beskrivning Korthår Strävhår Rasstandard

Kort historik

Rasen Podenco Ibicenco kan i likhet med flera vinthundsraser spåras flera tusen år tillbaka med rötter i antikens Egypten. Det finns hieroglyfer i Pharao gravar med avbildningar som är väldigt lika dagens Podenco.

Det spekuleras i att Fenicierna under 8e och 9e århundradet före kristus förde med sig rasen till de Baleariska öarna i Spanien där rasen utvecklats till en synnerligen effektiv jakthund för småvilt som hare, kanin och liknande. Hunden jagar själv upp och dödar sitt byte, här i Sverige kallas det hetsjakt och är ett förbjudet sätt att jaga vilt på. I Spanien används hundarna fortfarande aktivt för jakt.

Balearerna består av Medelhavsöarna Ibiza, Mallorca, Menorca och Fermentera. Det är ön Ibiza som fått ge det spanska namnet på denna ras, Podenco Ibicenco vilket betyder ungefär "jakthund från Ibiza". I länderna runt Medelhavet har de också namn som Ca Eivessenc och Balearisk Hund, i USA och Storbritannien heter de Ibizan Hound och detta är också ett vanligt namn i Sverige - Ibiza Hund.

De olika områdena runt de Baleariska öarna har sina egna varianter av inhemska jakthundar. Då varje område är geografiskt otillgängligt så har varje variant av dessa hundraser bibehållts mycket intakta i sina egenskaper, vilket dagens uppfödare är måna om att bibehålla.Att leva med Podenco Ibicenco

Ibizahunden är intelligent, elegant och trots sitt utseende en mycket rejäl hund. Ändå har de en benägenhet att "spela clown" och är oftast mycket lekfulla livet igenom.

De är mycket lättlärda men vill gärna göra saker på sina villkor - har du haft katt så förstår du innebörden! Ska de lära sig nya saker så är ett bra tips att få dem att tro att det är deras egen idé... Du behöver ha tålamod men de svarar också mycket bra på glada lovord och en positiv attityd ifrån Dig.

De har som många vinthundar ett milt sinne, är känsliga i själen och glömmer aldrig grymhet och oförätter. Uppfostras de med fasta men mycket kärleksfulla metoder så har du en lojal vän för livet. Mild rättvisa och många repetitioner tar dig långt med din Ibizahund!

I likhet med flerparten av vinthundarna så har de flesta Podenco Ibicenco inte så mycket till övers för främmande människor utanför sin flock men de ska aldrig uppträda hotfullt eller vara aggresiva.

Dessa hundar kräver en god portion av daglig motion och gärna krävande aktiviteter där de får tänka själva. De verkar ha fjädrar inbygga i benen och kan ifrån stillastående hoppa otroligt högt! Om tillfälligheten visar sig så kommer de att på ett ögonblick kasta sig iväg efter något intressant i omgivningen - en katt, en ekorre eller varför inte en cyklist.

Läs mer

SPIK SPONSRAS AV

primadog_logo_black.png


Moisen Design

DOTTED DRAWINGGRANNGÅRDENAgria_djurforsakring.png.


Foksam-Logotype.jpg


FODAX

IN ENGLISH

IN ENGLISH

IN ENGLISH

 

AT_Lure_Race_storbild_20121119074238nyhet.jpg

SPIKs Lure Race i Alingsås Tidning! Läs hela artikeln här

SPIK Specialutställning 2023


SPIK Special 20 års Jubileum:   

Ursand Camping - Vänersborg
Lördag 3 juni 2023
Söndag 4 juni 2023


SPIK

spikslya@gmail.com
pg 122 58 72 - 9
medlemsansökan