Hem Rasen Special Utställning Uppfödare SPIK Lure Coursing, Spår mm Foton
Viltspår Lure Race

 

Träna Viltspår ?? Är det något för en Podenco Ibicenco?

Många är vi inom hundvärlden som engagerar oss intensivt i våra hundar med vardagsaktiviteter i mängder och väldigt ofta har vi ett mål med att åka och tävla med våra hundar på utställningar. Vi har ju alla och envar den vackraste hunden... Och så skall det absolut vara!

Vi skall ändå inte glömma av att vi har valt en ras med mycket nära anknytning till sina ursprungliga instinkter – Podenco’s är jakthundar! I sitt ursprung på bla Ibiza används de fortfarande idag för detta ändamål.

I Sverige är hetsjakt (detta är när hunden jagar, fångar och levererar bytet själv) förbjudet och som aktiv ägare till en Podenco Ibicenco här hemma i Sverige så får vi hitta på andra sätt att ta till vara, stimulera, utveckla och aktivera våra hundars instinkter.

                              

Ett av dessa sätt kan vara att träna Viltspår!

En utbildad viltspårshund kan användas för att spåra upp skadade djur i mark och skog, tex skadeskjutna eller trafikskadade djur. Meningen med att använda viltspårshundar i aktivt arbete i tex ett jaktlag eller som eftersökshund för Polisen är att hindra att skadade djur blir lämnade att ligga och självdö i stor plåga eller att hitta skadeskjutna djur så de inte lider onödigt eller blir levande uppätna av andra djur.

Träningen kan till vardags med stor fördel användas som en trevlig och lärorik träning för dig och din hund där ni lär er ett ökat samarbete och blir ett gemensamt team. Att spåra är en naturlig egenskap för alla hundar och Podenco Ibicenco är en ras med den urgamla jakthundens instinkter.

Givetvis kan man tävla även i detta med Viltspår, för den som är intresserad!
Prov startar året runt, så länge marken är snöfri. Man börjar med Anlagsklass, där hunden måste bli godkänd som spårhund för att få starta i Öppenklass. Hunden behöver där 3 stycken 1a pris för 2 stycken olika domare för att få erhålla titeln Svensk Viltspårschampion. Ifrån Öppenklass till Elitklass är steget stort och det krävs mycket träning för den som vill avancera dit!

Många är kommentarerna när man först kommer med en Vinthund till Spårproven – och tillfredsställelsen när man kan åka därifrån med gott resultat och lämna många, stora och förvånade ögon bakom sig ifrån den etablerade Brukshundsägaren är stor!

SPIK SPONSRAS AV

primadog_logo_black.png


Moisen Design

DOTTED DRAWINGGRANNGÅRDENAgria_djurforsakring.png.


Foksam-Logotype.jpg


FODAX

IN ENGLISH

IN ENGLISH

IN ENGLISH

 

AT_Lure_Race_storbild_20121119074238nyhet.jpg

SPIKs Lure Race i Alingsås Tidning! Läs hela artikeln här

SPIK Specialutställning 2023


SPIK Special 20 års Jubileum:   

Ursand Camping - Vänersborg
Lördag 3 juni 2023
Söndag 4 juni 2023


SPIK

spikslya@gmail.com
pg 122 58 72 - 9
medlemsansökan